Oei. Wat ben ik trots op deze tas! Hij is net zo geworden als ik gehoopt had. Zelfs nog beter! De tweede leren tas van Studio MiG. Bijna volledig gemaakt van hergebruikte materialen. Het leer, de rits, de gespen en zelfs de bodem. Alleen 4 klinknagels en een klosje garen en de lijm waren nieuw. En dat allemaal van een bank en oude tassen die anders op de stort waren beland.

Ik ben een weekje of 3 bezig geweest met het ontwerpen, uitdenken, snijden en naaien van deze tas. Je denkt misschien: wat lang. Maar als thuisblijf-mama heb je tussen de bedrijven door af en toe tijd om achter de naaimachine te kruipen om dit soort projectjes te doen. En het naaien en uitdenken van zoiets moois kost even tijd.

Het maken van deze tas kreeg een heel nieuwe dimensie, omdat in dezelfde weken ook het NPO-3 programma ‘GENAAID’ uitgezonden werd. Een programma dat de schaduwkanten van de mode-industrie in beeld brengt. Als je het nog niet gezien hebt: echt een aanrader. Ik was me er wel van bewust dat veel kleding niet eerlijk gemaakt wordt. Maar dit programma heeft me nog meer de ogen daarvoor geopend. En daarmee ben ik ook nog meer vastbesloten geworden om met Studio MiG vooral duurzaam bezig te zijn.

Als je weet onder wat voor omstandigheden je kleding en leren spullen gemaakt worden, dan ben ik heel blij dat ik ze nog een 2e of misschien zelfs wel 3e leven kan geven voordat ze écht niet meer te gebruiken zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme gevolgen voor het milieu die de productie van onze kleding en schoenen in bijvoorbeeld Myanmar of andere kleding-producerende landen hebben.

Deze tas was voorheen een bank. Ik ben blij dat ik die een nieuw leven kan geven. De tas is ‘made in Holland’. Een eerlijke tas dus? Helaas. Dat vraagteken moet blijven staan. Ik weet het niet. Ik weet niet onder wat voor omstandigheden dit leer gelooid is. Of het plantaardig gelooid is, of met milieuvervuilende chemische middelen. Maar ik weet wel, dat de opbrengst van deze tas naar Tear gaat. Een organisatie die zich inzet voor recht en gerechtigheid. Zo draagt de tas toch bij aan een klein beetje betere wereld. Als je geïnteresseerd bent in de tas, stuur me dan een mailtje. Misschien is hij voor jou!