Het leukste aan kussens maken, is het zien ontstaan van iets moois onder je handen. Jeans is geweldig materiaal. Ruw, gedragen, stoer. Maar soms ook elegant en zacht. Een kussen groeit als het ware onder je handen. Alleen al met het knippen van de vorm in de stof, ontstaat iets moois. En ondertussen spelen de vragen in je hoofd: zal ik de band gebruiken, of juist de zakken. Misschien een combinatie…

De belangrijkste en uitdagende vraag is niet eens of ik het zelf mooi vind. Degene die mij vraagt iets te maken moet er blij mee zijn. Zo wist ik voor mijn laatste kussenproject dat degene die mij had gevraagd 4 blauwe jeanskussens te maken, dat ze van stoer en elegant hield. Toch kon ik het niet laten om van de eerste broeken vooral alleen de stoere gedeelten te gebruiken: de gedragen en versleten bovenkanten, met banden, zakken, rafels en knopen. En terwijl ik ze maakte, wist ik al dat mijn opdrachtgeefster iets anders wilde. Maar ja, iets dat in je hoofd zit, moet er soms gewoon uit. Maar ik wist ook wie deze kussens wél mooi zou vinden. Dus ik maakte een flinke voorraad. Eerst de makkelijke stoere kussens zoals hierboven beschreven. En daarna van de restjes, de zomen, de banden en de pijpen de stoere en stijlvolle kussens met elk een apart detail.

VERKOCHT – 30 x 40 cm. Prijs: 20,-

Zo ontstond het idee om lappen te maken met alleen het aan elkaar naaien van alle zomen die ik uit de broeken had geknipt. Het resultaat was boven verwachting leuk. Een stoer en stijlvol kussen met een grote lus eraan.

En toen kwam het leukste: Ik kon mijn opdrachtgeefster laten kiezen uit 10 kussens. En zonder het te weten koos ze exact de kussens die ik voor haar gemaakt had. Daar word je als ontwerper blij van. En de overige? Ook die kon ik geven aan degene waarvan ik dacht dat ze de stoere kussens leuk vond. En natuurlijk zijn er ook gewoon nog een aantal te koop.

Bekijk alle denim jeans kussens van dit project.