Dit stoere schoudertasje wilde ik al heel lang maken. Het is klein maar fijn. Precies groot genoeg voor je telefoon, portemonnee en sleutels. Er past zelfs een klein flesje water in. Ideaal voor een dagje shoppen of avondje uit.

Ik maak al ruim anderhalf jaar tassen. Maar de techniek van de keersoufflé had ik nog niet uitgeprobeerd. Het was ook lastig om op internet een patroon te vinden voor een keersouffle. Ik vond het in een boek dat ik voor mijn verjaardag kreeg: the leather working handbook. Daarom deze post. Met een paar foto’s, een beschrijving van het patroon en een beschrijving van de maten.

Eigenlijk is het in elkaar zetten van de keersouffle-tas heel eenvoudig. Als je alle patroondelen hebt uitgesneden, plak je het eerst in elkaar, en daarna naai je de randen. Maar het snijden en knippen van het leer komt heel nauw. Een paar millimeter scheef kan een groot verschil maken.

Hoe maak je deze tas? Zie onderstaande voor de maten en de beschrijving.

Maat tas

– Achterkant met flap: 20×26 cm (2x knippen)
– Voorkant: 20×13 cm
– Onderkant: 20×7 cm (knip hoekjes van 0,8 x 0,8 mm eruit)
– Zijkanten: 13×7 cm (2x knippen) Let op: Maat van het pootje is 0,8 x 0,8 mm
– Schouderband: 1x 80 x 1,5 cm, 2x 110 x 1,5 cm.

Patroon

Patroon keersouffle

In elkaar zetten

1. Bevestig de magneetsluiting aan een van de klepdelen.

2. Plak met contactlijm de achterkant/klepdeel op elkaar en de 2 kanten van de riem. Laat goed drogen. Het kleinste deel van de riem vouw je voor het plakken dubbel, met de gesp ertussen.

3. Plak als de klep droog is, de zijkanten en de onderkant aan de achterkant/klepdeel vast. Let erop dat je het pootje van de zijkant goed tegen de inkeping van de onderkant aanplakt. Zodat je geen naadje ziet.

4. Naai na drogen de zijnaadjes vast en naai ook langs/rond de hele rand van het klepdeel. De zijkanten en onderkanten zitten nu vast.

5. Naai de schouderbanden vast aan de achterzijde van het klepdeel/achterkant, ongeveer 1 cm van de zijkant, op gelijke hoogte met de zijkanten.

6.  Plak de voorkant van de tas vast aan de zijkanten en de bodem. Naai na drogen vast.

7. Maak het andere deel van de magneetsluiting vast aan de voorzijde van de tas.

8. Perforeer gaatjes in de draagband, en klaar is de tas.